Een weekend in Leuven

Leuven is een kleine stad die je gemakkelijk te voet kunt verkennen. Het is 30 minuten met de trein van Brussel Airport (en 2:30 uur rijden van Parijs). Slechts 2 dagen lijkt een goede optie om Leuven te bezoeken. Neem het mee als je besluit om het op te nemen in een langere reis samen met bijvoorbeeld Brussel.

Leuven is gemakkelijk beloopbaar. Grote steden zoals Londen zijn leuk, maar vaak verlies je veel tijd met het openbaar vervoer. In Leuven kun je gemakkelijk de stad te voet of met de fiets verkennen en vooral alle winkels en culturele instellingen liggen op loopafstand van elkaar, net als de meeste bars en restaurants.

Afgezien van speciale chocolaatjes in de vorm van een klein mannetje genaamd Fonske, een beetje van de mascotte van de stad, is er geen typische lokale maaltijd. Tenzij je bier als een maaltijd beschouwt. Het internationale brouwerijbedrijf AB Inbev is gevestigd in Leuven en het beroemde Stella Artois-bier werd hier geboren.

Ontbijt in De Werf in de zomer is bijzonder leuk omdat ze een groot terras hebben, zodat je buiten kunt eten. Eten is hier ook niet duur en ze hebben een breed scala aan thee en sappen. Het enige nadeel is dat ze in het weekend gesloten zijn.

Ga naar de Entreprise (Naamsestraat) voor het diner, want het heeft een brede selectie en de porties zijn groot. Het is ook altijd gezellig van binnen.

Als je UNESCO-sites bezoekt, zijn het Groot en Klein Begijnhof zeker een bezoek waard. In de winter verlichten ze het Grote Begijnhof met kaarsen voor slechts één nacht. Het stadhuis met zijn vele beelden is een must-see en het M-Museum heeft altijd een aantal interessante tentoonstellingen. Het gebouw zelf is ook cool, vooral als je van moderne architectuur houdt.

Hoewel er een theater en verschillende kleinere culturele locaties zijn, zijn er ook gave openluchtfestivals die meestal in de lente en de zomer plaatsvinden. Het maakt niet echt uit wat er aan de hand is, het is gewoon leuk om rond te lopen, naar livemuziek te luisteren en op een bank of in het park te zitten met een drankje of een ijsje.

Als je iets binnenshuis zoekt, dan is het altijd de moeite waard om eens te kijken wat er gebeurt in STuK, het culturele en kunstcentrum van Leuven. Er is een bioscoop, een groot café waar je bordspellen kunt spelen, een theater waar ze dansvoorstellingen en toneelstukken organiseren, evenals een algemene ruimte waar tentoonstellingen worden gehouden.

(Comments are closed)